
The  pope’s  security  detail/
Communion  in  Protestant
churches?
Q. Who are the men protecting Pope Francis who are wearing suits and ties? Are
they part of the Italian national police force, Swiss Guards or a private security firm?
(They seem to protect the pope not only at the Vatican, but they travel with him on
papal trips.) (Edison, New Jersey)

A. The men you see in suits and ties protecting the pope — especially on trips
outside of Rome — come from a variety of security forces. The storied 500-year-old
Swiss Guard, clad in colorful uniforms when they guard the entrances to the Vatican,
also have armed plainclothes members who travel with the pontiff.

In addition, the Vatican has its own 130-member police force, the gendarme corps,
who are assigned to accompany the pope. (Domenico Giani, the inspector general of
this corps, is the pope’s personal bodyguard and is often seen off the front fender of
the popemobile.) Also, on foreign visits, the host nation’s own security force — as
per diplomatic protocol — is heavily involved in orchestrating the pope’s protection.

The difficulty comes in trying to balance security interests with a pope’s desire to
minister in a personal way to his flock. Once, shortly after the 1981 attack on St.
John Paul II’s life at an audience in St. Peter’s Square, I asked a Swiss Guard if there
would be stricter security protocols in place going forward. The guard said, smiling
but with a touch of frustration, “You can keep people away from the pope, but you’ll
never be able to keep this pope away from the people.”

I saw this exemplified in 1995 when St. John Paul visited New York City. I had been
charged  with  managing  the  movements  of  the  “tight  pool,”  the  handful  of
videographers and still photographers who were given close-up access at each of the
papal sites, and so I had a U.S. Secret Service agent assigned to me.

When the pope came out of St. Patrick’s Cathedral, the plan had called for him to get
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into the popemobile and ride the one long block to the cardinal’s residence. Instead,
St. John Paul decided to wade into the crowd on the sidewalk and began shaking
hands. I said to the agent, “That must terrify you when he departs from the plan.” To
my surprise, the agent said, “Actually, it’s the safest thing of all. If we don’t know
what he’s going to do, then nobody else can know either.”

Q. I am a cradle Catholic and a product of 16 years of Catholic education. Thirty-
seven years  ago,  I  met  and married  a  very  nice  Methodist  girl.  (The  wedding
ceremony was conducted in her church, with both her Methodist minister and a
Catholic military chaplain officiating.) We have been blessed with four children who
were all baptized Catholic.

Now that the children are grown, my wife and I typically attend separate church
services on Sundays, but occasionally (perhaps twice year) I will go to church with
her or she will come to Mass with me. When she is with me at Mass, I usually remain
in the pew with her at Communion time. But at her church, the minister regularly
announces that all who are present are welcome to receive communion.

So my question is this:  What is  the Catholic Church’s teaching about receiving
communion at other churches? (Fisherville, Virginia)

A. Except for very limited circumstances, a Catholic is not permitted to receive
communion at a non-Catholic service. The church’s Code of Canon Law provides that
the faithful “receive them (the sacraments) licitly from Catholic ministers alone”
(Canon 844.1).

This  is  based  on  the  Catholic  belief  that  there  is  an  unbroken  chain  of  valid
ordination from Jesus and the apostles down through succeeding generations of
Catholic bishops, and that the same continuous line does not apply with Protestant
ministers.

There is an exception made in Canon 844.2 that allows Catholics to receive the
sacraments in Orthodox churches (i.e., “in whose churches these sacraments are
valid”) in a circumstance where “it is physically or morally impossible to approach a
Catholic minister.”
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