
Straight to heaven?/ Responsibility
for grandchildren
Q. What does the church teach about what happens after someone dies? The reason
I bring it up is that often when I attend a Catholic funeral, I hear the priest say in a
homily that the deceased is now in heaven and suffering no more. But how does that
fit in with the church’s teaching on purgatory? (Chesapeake, Virginia)

A. The primary purpose of a funeral Mass is, of course, to pray for the salvation of
the deceased — that God will bring the person quickly and gently into the joy of
heaven.  The liturgy also serves to remind mourners of  Christ’s  offer of  eternal
redemption and to lift the spirits of the bereaved in the glory of that hope.

In  praying  for  those  who have  died,  we  are  building  upon the  ancient  Jewish
practice, according to which Judas Maccabeus made atonement for the dead, that
they might be delivered from their sins (2 Mc 12:46).

In answer to a frequently asked question, the Catholic Church does still believe in
purgatory, a purification after death before entrance into heaven, as stated in the
Catechism of the Catholic Church (No. 1030).

True,  the church does not teach that everyone who dies must necessarily  pass
through this cleansing and admits the possibility that certain of the deceased may
have practiced such fervent charity on earth that, at the point of death, no temporal
punishment would remain (No. 1472).

But I think that it’s safer to assume, along with Chapter 24 of the Book of Proverbs,
that even the good person falls seven times and that many of us will have some
“make up work” to do after we die.

Like you, I, too, have heard funeral homilies which seemed to consider it a certainty
that the deceased had already passed into paradise. But I, for one, would much
prefer at my own funeral that the priest ask people to pray for me — in case I am
still en route. (Thus, the wisdom of the Catholic funeral ritual, which prays that the
deceased will be cleansed of any sin and granted “the fullness of redemption.”)
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Q. Our daughter has moved back to our area after a divorce, along with her two
children — now ages 8 and 10. The children are baptized; the older one has made
her first Communion and the younger one will do so next month. My daughter is the
product of Catholic grade school, high school and college, but she does not attend
church with them except for Christmas and Easter.

Is it my husband’s and my responsibility to get these children to Mass each Sunday?
(We have taken them at times, but now they are coming up with any excuse not to
go. We took our own four children to Mass every Sunday.) (City of origin withheld)

A.  I  do  not  think  that  you  are  under  any  strict  moral  obligation  to  get  your
grandchildren to Mass each Sunday. It was your daughter who chose to have her
children baptized.

Presumably, in the baptismal preparation class, she was reminded that she was
accepting the responsibility of raising her children as regularly practicing Catholics.
(And hopefully, during the first Communion preparation, that point was made once
more.) If your daughter has chosen to default on this agreement, the burden is on
her conscience, not yours.

At the same time, though, you and your husband are grateful for your Catholic faith
and practice, consider it  the preferred way of Christ and feel that it  offers the
clearest path to salvation. Because of that, you naturally desire to pass it on to your
grandchildren.

Perhaps, when the opportunity presents itself, you and your husband could convey
to your daughter how much your religion means to you and why you would like your
grandchildren to share in that same benefit. Your daughter might even have thought
(as some people erroneously do) that the fact of her divorce itself has made her
ineligible to participate in the sacraments.

On occasion, without overpowering them, you might also let the little children know
of the satisfaction and peace you feel from your faith. And would it be possible that
there  is  another  young  family  in  your  neighborhood,  whose  children  your
grandchildren like and enjoy, who might be willing to bring your grandchildren with
them to Mass?



In answer to your question, then, I  believe that you are presented not with an
obligation but with an opportunity.
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