Mass attendance required?/
Questions on a mixed marriage

Q. An elderly woman in our parish has terminal lung cancer. I have seen her
condition deteriorate over the last two months. She is no longer driving, is very
weak and is now on oxygen full time. I had been helping her to get to church, and
the other day she told me that she “goes back and forth” over whether she is still
required to attend Sunday Mass.

Out of sympathy, I responded that I thought it would be OK if she did not attend. But
now I worry that I may have said the wrong thing. Did I? (City and state withheld)

A. Relax. You gave her the right advice. The Catechism of the Catholic Church says:
“The faithful are obliged to participate in the Eucharist on days of obligation, unless
excused for a serious reason (for example, illness, the care of infants)” (No. 2181).

Note that the catechism does not define the gravity of the illness that would excuse,
leaving room instead for the person to make the judgment. If the illness were
contagious, or if — as, it would seem, in this case — the burdensome condition would
preclude a prayerful experience, a person need not (indeed, should not) go to church
and would be better off praying at home.

Your friend, though, might feel added comfort if she heard this same advice from a
priest. Why not call your pastor and let him know about the woman's situation? He
might want to call and assure her that she is not obliged to attend Mass. Even more
important, he can visit her, bringing her holy Communion and, perhaps, the
anointing of the sick.

Q. My son was born and raised Catholic, attended Catholic school and received all of
his sacraments. Now he is about to marry a very nice Protestant woman. Her cousin
is a Protestant minister, and he has been asked to perform the wedding ceremony. I
remember that you had recommended that a member of the Catholic clergy also be
involved in such a ceremony.

The uncle of their best man happens to be a priest, and my wife and I tried to
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encourage our son to have that priest participate in the wedding, but unfortunately
they said no. What are the long-term ramifications of this? Will their marriage be
recognized by the Catholic Church as valid? And if one day they should decide to
raise their children Catholic and have them receive the sacraments, will they run
into any trouble? (Virginia)

A. Catholic priest need not be present at a mixed marriage ceremony in order to
have it be recognized as valid by the Catholic Church.

However, your son and his fiancee — some time prior to the wedding — would need
to meet with a Catholic priest to obtain from the diocese the necessary permissions:
a) for the marriage to take place in a setting other than a Catholic church; and b) for
the officiant to be someone other than a Catholic priest or deacon.

Even if the couple does not choose to do this (the result being that their marriage is
not recognized by the church), that does not preclude them from having a child
baptized in the Catholic faith — provided, of course, that they intend to raise the
child Catholic. (In the words of Canon 868.1.2 of the church’s Code of Canon Law,
“there must be a founded hope that the infant will be brought up in the Catholic
religion.”

Pope Francis in 2009, while still a cardinal in Argentina, was reported to have told
an Italian news magazine that “the child has absolutely no responsibility for the
state of the parents’ marriage. And often a baptism can be a new start for the
parents as well.”



