
Does  heaven  pass  away?/  Mixed
marriage and children
Q. We all hope to spend eternity in heaven. However, Jesus says in Matthew 24:35
that “heaven and earth will pass away, but my words will not pass away.” If heaven
passes away, and earth will not provide a home for their glorified bodies, what will
become of those who are saved? Where will  they spend eternity? (Woodbridge,
Virginia)

A.  Scriptural  commentators  agree that,  in  its  context,  Matthew’s  language that
“heaven and earth will pass away” refers to the entire created universe — the earth
and the firmament, our material world and all that it contains. Scripture is clear that
people will  outlast  this  material  world,  either in a state of  eternal  bliss  in  the
presence of a loving God or in eternal misery.

Q. If a practicing Catholic marries a non-Catholic Christian, do they have to promise
to  baptize  their  children  and raise  them in  the  Catholic  faith?  (North  Vernon,
Indiana)

A. This is a very pertinent question — particularly at a time when, in some parts of
America, as many as 40% of Catholics marriages involve ecumenical or interfaith
couples — and the answer requires some explanation and historical perspective.

Under the old Code of Canon Law, both parties to a mixed marriage had to promise
(in writing) that the children of the marriage would be baptized and brought up in
the  Catholic  faith.  St.  Pope  Paul  VI,  though  —  in  his  1970  apostolic  letter
“Matrimonia Mixta” — modified that guideline somewhat, and his changes made
their way into the current Code of Canon Law that was published in 1983.

The present state of Catholic church law is as follows. Normally it is the bishop of
the diocese of the Catholic party who gives permission for a mixed marriage to take
place. To receive this permission, the Catholic party must pledge to continue to
practice the Catholic faith and must also (Canon 1125.1) “make a sincere promise to
do all in his or her power so that all offspring are baptized and brought up in the
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Catholic faith.”

The non-Catholic party doesn’t have to promise anything; he or she simply has to be
made aware of  the  pledge that  the  other  spouse has  made.  Neither  spouse is
required to sign anything in writing; instead, the priest — in requesting permission
for the marriage — attests with his signature that the Catholic party has made the
required pledge and that the non-Catholic spouse is aware of it.

None of  this guarantees,  of  course,  that things will  work out as the guidelines
envision. It might happen that, with the arrival of a child, the non-Catholic spouse
reevaluates and objects to a Catholic baptism and rearing.

In such a situation,  the Catholic partner may be forced to choose between the
harmony of the household and the religion of the child. My view is that the wording
of the pledge — to “do all in his or her power” — must be interpreted within the
context of the marriage.

No one can be required to do what is practically impossible, and it is the sacred and
lifelong commitment to a spouse that must prevail — although the Catholic partner
should continue his or her own Catholic practice and do what is reasonable to share
that faith with the children.

But this is exactly why a couple ought to discuss such a matter well before the
marriage — preferably  in  a  pre-Cana session with a  priest.  If  the issue of  the
children’s religion forecasts future struggles and strife, one wonders whether the
marriage itself is such a good idea.
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