Did Jesus die at 33?/ Civil wedding
ceremony — should we go?

Q. Our parish council the other night got into a discussion of several questions, one
of which was this: Was Jesus actually 33 years old when he died, and how do we
know? Can you help us? (West Pawlet, Vermont)

A. Although we do not know with certainty at what age Jesus died, it is generally
believed that he was 33. The Gospel of Luke says, “When Jesus began his ministry he
was about 30 years of age” (3:23). And John’s Gospel notes that there were three
annual feasts of the Passover during the course of Christ’s public life — one in
Chapter 2:13 (the cleansing of the Temple), another in 6:4 (the multiplication of the
loaves) and a final one in 11:55-57 at the time of the crucifixion.

Putting those references together, one is led to the conclusion that Jesus was
probably 33 at the time of his death. The actual age, though, does not matter
theologically, as no doctrinal truths are built upon it.

Q. My son is scheduled to be a groomsman for one of his best friends, who has been
living with his girlfriend for several years. It is to be a civil ceremony held in a hotel.
I told my son that I would not be able to go since I am a Catholic and my attendance
would look like approval. Naturally, my son was annoyed. Am I doing the right
thing? (County Westmeath, Ireland)

A. As regards your son’s friend and his bride-to-be, I am assuming that at least one
of them is a Catholic. If not, of course, there is no problem with your attending their
wedding. Non-Catholics, it stands to reason, have no obligation to marry with the
Catholic Church’s approval. But if at least one of them is a Catholic, then some other
considerations enter in.

Presumptively, their civil ceremony would not be a valid marriage in the eyes of the
church — since they are not being married by a Catholic priest or deacon or, in the
alternative, with the required dispensation from the church. But — perhaps
surprisingly — canon law has no explicit prohibition against Catholics attending an
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invalid wedding. That decision is left to the prudent judgment of a Catholic, after
prayerfully considering several factors.

Maintaining peaceful relationships within a family is important. Also, it is certainly
better for the couple in question to solidify their commitment with a civil ceremony
than simply to continue living together — and this might even be the first step in
their full return to fidelity to Catholic practice.

On the other hand, one must not give the impression that the canonical norms of
marriage do not matter, so you wouldn’t want your presence at the wedding to be
seen as a stamp of approval by the Catholic Church.

Weighing these several values, here is a course of action that I might suggest. Why
not explain to your son that, after thinking and praying about it, you have decided to
attend the ceremony out of loyalty both to him and to his friend? But tell him that
you do have some reservations about doing so because of your strong belief that
they should be married in a Catholic ceremony.

Then, ask your son if he would feel comfortable passing on your feelings to his
friend. The ideal outcome would be that the friend, upon reflection, would be
reminded of his religious responsibilities and decide to have the marriage blessed by
the church.
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